Ana içeriğe atla

Hukuk Çevirisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir


Tercüme yapmak uzmanlık gerektirir. Yapılacak çeviri metninde kendi özgü terimler ve bir dil var ise bu durum yapılan işte farklı uzmanlık dallarının bir arada olmasını zorunlu kılar. Uzmanlık gerektiren çevirilerin arasında hukuki metinler ilk sıralarda yer alır.
  Hangi Çeviriler Hukuki Metindir?
  Genel olarak bütün metinleri sıralamak uzun bir liste oluşturur. Bu alanda en sık karşılaşılan metinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
 Her türden şirket anlaşmaları- tapu
 Lisans metinleri- yasal sözleşmeler- tutanak
 Nüfus cüzdanı- evlilik cüzdanı- vasiyetname
 Yargıtay kararı- iş teklif metinleri- mahkeme kararı
 Şirket tüzüğü- ibraname- dilekçe- öğrenci belgeleri
 Kanunlar- vekâletname- noter onay belgesi
 Genel bir tabir ile yasal geçerliliği ve değeri bulunan tüm belgeler hukuki metin kategorisi içinde tanımlanır.
  Hukuki Metinlerin Çevrisinin Önemi
  Yasal yaptırım güçleri ve taşıdıkları yasal önem nedeni ile hukuki metinlerin yaptırım gücü bulunur. Çevirilerde yapılacak en küçük kelime hatası hukuki metnin taraflarına farklı yaptırımlar olarak geri dönebilir. Bu nedenle yapılacak çalışmalarda profesyonel uzmanların çalışmaları hayati değer taşır.
  Hukuk Dilinin Çeviri Dünyasındaki Yeri
  Hukuk biliminin kendine has özel bir dile sahiptir. Bu dil içinde Arapça, Osmanlıca ve eski Türkçe kelimeler bulunur. Hukuki terimlere aşina olmayanların bu dili anlaması ve anlamlandırması çok güçtür. Tercüme yapacak kişinin hem kendi diline, hem hedef dile hem de hukuk diline haki olması doğru çeviri metinlerinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bunların yanı sıra hukuki metinleri çevirecek uzmanların hukuk sistemleri arasındaki farklılıkları da bilmesi önemlidir. Bu nedenle bu alanda çeviriler yapacak uzmanların üst seviyede uzmanlığı bulunması şarttır.
  Gizlilik Esasına Dikkat Edilmelidir?
  Hukuki metinlerin tercümesinde dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerden biri de gizlilik esasıdır. Hukuki metinler kurumlara, kişilere ait gizli ve önemli bilgiler içerir. Bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmaması gereklidir.Hukuki çevirilerde güvenilir kişi ve kurumların tercih edilmesi önemlidir. Kurumsal hizmetler sunan kurumlar ve kişilerle çalışmak bu alandaki projelerin üçüncü kişiler tarafından kullanılmasının önüne geçecektir.
  Hukuki Metin Çevirisi Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gereken Ana Başlıklar
  Hukuki metinlerdeki cümleler çok karmaşık ve uzundur. Metinlerde bir sayfayı aşan cümleler bulunur. Bu nedenle tercümanın hedef dile aktarma becerilerinin ve cümleleri anlama özelliklerinin yüksek olması gereklidir. Terminoloji çeviri yaparken çok önemlidir. Anlatım diline dikkat edilmelidir. Hukuki dilin kendine özgü kullanımlarına aşina olmak doğru sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Hukuki metinlerde Latince, Fransızca, Arapça ve Farsça terimler olabilir. Çevirmenin gelişmiş bir araştırma becerisi olması önemlidir. Hedef dil ve kaynaktaki hukuk sistemleri farklı olabilir. Çevirmen bu farklılıkları anlatmak zorundadır. Çeviri yapılan diller arasında söz dizilimleri olarak farklılıklar olabilir. Özellikle çok öğeli ve karmaşık cümlelerde çok dikkat edilmelidir. Çevirilerde anlaşmazlığa meydan vermemek için hukuk diline aşina olmak önemlidir. İleri düzeyde hukuki terim bilgisine sahip olunması yapılacak çalışmanın en doğru şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimari Proje Nedir?

Yüzyıllardır insanları ihtiyacı yapılar modernleşmenin yanı sıra ihtiyacı daha da çok artan bir sektör haline gelmiştir. Bu yapıların kullanışlı, dayanıklı ve hoş bir görünüme sahip olması mimari olarak adlandırılmaktadır. Yüz yıllardır değişmeyen bu ihtiyaçlar günümüz koşullarında artarak devam etmektedir. Yapılacak yapının planı, görünümü, iç dizaynları ve ayrıntıları hakkında detaylı bilgiyi veren projelere mimari proje adı verilmektedir. Projeyi hazırlayan ve tüm aşamalarında yerini alan kişi ise mimar olarak tanımlanmaktadır.   Mimarlık Hizmetleri Nelerdir?   Mimarlık hizmetleri tarafından müşterilere sunulan hizmetler iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar bina tasarımı, iç mekan tasarımı olarak sınıflandırılabilmektedir. Her iki mimarlık hizmetleri de bir dizi aşamaları içermektedir. Bunlar; hazırlık çalışması, fikir projesi, ön proje aşaması, uygulama projeleri, ihale çalışmaları ve mesleki kontrol olarak sınıflandırılabilmektedir.   Mimari Proje Aşamaları Nel

Kolayca Anatomi Öğrenin

   Kolayca Anatomi Öğrenin Tıp alanında mutlaka öğrenilmesi gereken fakat öğrenilmekte zorlanılan derslerden biri anatomi dersidir. Anatomi canlıların vücutlarındaki yapıların incelendiği bilim dalı olmasıyla çok detay içermektedir. Tıp biliminin en temellerinden biri olan Anatomi çok iyi öğrenilmelidir. Birçok tıp öğrencisinin çalışırken sıkıldığı, öğrenmekte zorluk çektiği, kolaylıkla unuttuğu bir derstir. Tıp öğrencileri özellikle  ydus  sınavına hazırlanırken anatomiyi en iyi şekilde öğrenmek zorunda kalırlar. Anatomi öğrenmenin en iyi yollarından biri smt anatomi ile öğrenmektir.    Anatomi Öğreniminde Hafıza Teknikleri   Anatomi bir canlının vücudunun normal şartlardaki yapısını, şeklini; vücudu meydana getiren organları ve bu organlar arasında bulunan fonksiyonel ve yapısal ilişkilerin incelendiği bilim dalıdır. Anatomi oldukça geniş içeriğe sahiptir. Geniş içeriğe sahip olan bu bilim dalı aynı zamanda çok fazla detay içermektedir. Bu nedenle  anatomi   dersinde edinilen bilgile

4G Güneş Enerjili Kamera Sistemleri

            Güneş enerjili kamera sistemleri (solar cam) günümüzde yaygın halde kullanılmaya başlanan ve güvenlik sistemlerinden inşaat sektörüne, reklamcılık ve pazarlamadan kamu yararına yönelik hizmetlere varıncaya dek her anlamda tercih edilen sistemleri oluşturur. Tümüyle dikkat çeken bu alanlara yönelik olarak gerçekleştirilen kamera sistemleriyle dikkat çeker bir nitelik olarak karşımızdaki yerini korumaktadır. Bu da onu diğerlerinden tamamen ayıran en temel hususi özelliklerine yönelik hizmetler arasına katmaktadır.   Güneşle şarj edilmesi             Solar cam sistemlerinin solarcam 4g olarak en büyük özellikleri kendilerini Güneş enerjisinden aldıkları ışınlarla çok rahat bir şekilde şarj edebilmeleri olarak bilinmektedir. Bu anlamda düşünüldüğü zaman söz konusu sistemin sağlamış olduğu teknik nitelikler boyunca sürdürülen kapsamlı çalışmalara dayanarak özellikle güvenlik sistemi olarak solar paneller kullanılarak elektrik hattına gerek duymadan kamera olarak tüm