Ana içeriğe atla

Mimari Proje Nedir?



Yüzyıllardır insanları ihtiyacı yapılar modernleşmenin yanı sıra ihtiyacı daha da çok artan bir sektör haline gelmiştir. Bu yapıların kullanışlı, dayanıklı ve hoş bir görünüme sahip olması mimari olarak adlandırılmaktadır. Yüz yıllardır değişmeyen bu ihtiyaçlar günümüz koşullarında artarak devam etmektedir. Yapılacak yapının planı, görünümü, iç dizaynları ve ayrıntıları hakkında detaylı bilgiyi veren projelere mimari proje adı verilmektedir. Projeyi hazırlayan ve tüm aşamalarında yerini alan kişi ise mimar olarak tanımlanmaktadır.
 Mimarlık Hizmetleri Nelerdir?
  Mimarlık hizmetleri tarafından müşterilere sunulan hizmetler iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar bina tasarımı, iç mekan tasarımı olarak sınıflandırılabilmektedir. Her iki mimarlık hizmetleri de bir dizi aşamaları içermektedir. Bunlar; hazırlık çalışması, fikir projesi, ön proje aşaması, uygulama projeleri, ihale çalışmaları ve mesleki kontrol olarak sınıflandırılabilmektedir.
 Mimari Proje Aşamaları Nelerdir?
  Mimarlık aşamalarında projelere başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken tüm aşamalar ilk inceleme olarak isimlendirilir. Yapının tüm aşamalarını içeren mimarlık çalışmaları içerisinde açıklamasını yapacağımız tüm aşamaları içermektedir. Bunlar;
  İnceleme;
Mimar proje hazırlığına başlamadan evvel projeden bekleneni anlamalı, ihtiyaç çizelgesi yapmalı ve imkanlar dahilinde incelemeye başlamalıdır.
Yerinde inceleme yapmak suretiyle arsa çapını ve uygunluğunu kontrol eder
Arsaya olan elektrik, kanalizasyon, yol bağlantılarının kontrolünü sağlar
Arsa manzara durumunu inceler
Arsanın topografik durumunu, ağaçları, kuyu, havuz vb. kontrol eder
İmar durumuna bakar
Proje ekstra bir özellik içeriyorsa üretim çiftliği, fabrika gibi gerekli uzmanlardan bilgi almak suretiyle incelemeye devam eder
Bağlantı şeması çizmek suretiyle inceleme aşamasını tamamlar
 Eskizler;
Taslak çizimi yapılır
Yapı büyüklüğüne göre plan kesit ve görünümü, oturuş planları ölçek yardımıyla çizilir

Duvar kalınlıkları çizilir
Bilir kişi ve diğer mühendislerle fikir alışverişi yapılır
Civar mimari, alanın yaşantısı, adet ve gelenekler göz önünde bulundurulur
Sembol, maket ve perspektif çizimle bir taslak oluşturulur
 Ön Proje;
Vaziyet planı hazırlanır
Planlar
Kesit
Görünüş
Çatı panları
 Halinde hazırlanmış projeler mal sahibine verilmek suretiyle ön proje aşaması tamamlanır.
  Kesin Proje; ön projenin beğenilmesi ve eksik görmesi durumuna göre son şekilleri verilmek suretiyle proje kesin hale getirilir. Kesin proje tamamlanmak suretiyle uygulama aşamasına geçilir.
  Uygulama Projesi; tüm bu çalışmaların amacı yapının istenildiği ve düşünüldüğü gibi olmasını sağlamaktır. Bu nedenle tüm bu ayrıntıları içeren bir proje çizilmesi elzemdir. Bu çizilen projeye de uygulama projesi adı verilmektedir.
  Detay Resimleri; resimler plan, kesit ve görünümden önce eskiz yapılmalıdır. Yapım için gerekli olan çatı detayı, döşeme, merdiven, duvar ve tavan gibi pek çok yapı elemanları detaylı resim içeriğindedir.
  Planlar; tüm proje bölümlerini meydana getiren belirli ölçek ve kuralları içeren çizimlerdir. Kat planları uygulamasında da önemli bir yeri vardır. Bu aşamada eşyaların yerleşimi de görülebilmektedir.
  Tasarım modadan bağımsızdır. Özgünlük mimarinin birincil unsurudur. Tasarım yolculuğunda yapılarınıza değer veren bir firma ile çalışmalısınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolayca Anatomi Öğrenin

   Kolayca Anatomi Öğrenin Tıp alanında mutlaka öğrenilmesi gereken fakat öğrenilmekte zorlanılan derslerden biri anatomi dersidir. Anatomi canlıların vücutlarındaki yapıların incelendiği bilim dalı olmasıyla çok detay içermektedir. Tıp biliminin en temellerinden biri olan Anatomi çok iyi öğrenilmelidir. Birçok tıp öğrencisinin çalışırken sıkıldığı, öğrenmekte zorluk çektiği, kolaylıkla unuttuğu bir derstir. Tıp öğrencileri özellikle  ydus  sınavına hazırlanırken anatomiyi en iyi şekilde öğrenmek zorunda kalırlar. Anatomi öğrenmenin en iyi yollarından biri smt anatomi ile öğrenmektir.    Anatomi Öğreniminde Hafıza Teknikleri   Anatomi bir canlının vücudunun normal şartlardaki yapısını, şeklini; vücudu meydana getiren organları ve bu organlar arasında bulunan fonksiyonel ve yapısal ilişkilerin incelendiği bilim dalıdır. Anatomi oldukça geniş içeriğe sahiptir. Geniş içeriğe sahip olan bu bilim dalı aynı zamanda çok fazla detay içermektedir. Bu nedenle  anatomi   dersinde edinilen bilgile

4G Güneş Enerjili Kamera Sistemleri

            Güneş enerjili kamera sistemleri (solar cam) günümüzde yaygın halde kullanılmaya başlanan ve güvenlik sistemlerinden inşaat sektörüne, reklamcılık ve pazarlamadan kamu yararına yönelik hizmetlere varıncaya dek her anlamda tercih edilen sistemleri oluşturur. Tümüyle dikkat çeken bu alanlara yönelik olarak gerçekleştirilen kamera sistemleriyle dikkat çeker bir nitelik olarak karşımızdaki yerini korumaktadır. Bu da onu diğerlerinden tamamen ayıran en temel hususi özelliklerine yönelik hizmetler arasına katmaktadır.   Güneşle şarj edilmesi             Solar cam sistemlerinin solarcam 4g olarak en büyük özellikleri kendilerini Güneş enerjisinden aldıkları ışınlarla çok rahat bir şekilde şarj edebilmeleri olarak bilinmektedir. Bu anlamda düşünüldüğü zaman söz konusu sistemin sağlamış olduğu teknik nitelikler boyunca sürdürülen kapsamlı çalışmalara dayanarak özellikle güvenlik sistemi olarak solar paneller kullanılarak elektrik hattına gerek duymadan kamera olarak tüm