Ana içeriğe atla

Time Lapse Nerelerde Kullanılır?

  Dakikada 60 kare resmin art arda gelerek ve hızlı bir vakit mekanizmasına indirgenerek çekilme tekniğine time lapse denmektedir. Resimciliğe ve sinema sanatına yeni başlayanların sık sorduğu suallerin başında gelen time laps nedir sualinin cevabı için öncelikli olarak kelimenin mananına bakılmalıdır.
 Time Lapse Nedir?
  Time lapse, İngilizce bir deyim olup tabir karşılığı olarak zaman boşluğu, zaman aralığı anlamlarına gelmektedir. İlk çıkış noktası da Amerika'da gerçekleşmiştir. Resimcilik alanında teknolojiye ve bakış açılarına bağlı olarak gelişen teknik değişimlerin başında gelmektedir. İki saniye ve iki resim karesi alanında gerçekleşen zaman aralığının teknik sıçramalar aracılığıyla bütünleşerek çok kısa müddet içerisinde çok fazla zamanı karşı tarafa yansıtmayı amaçlar. Son zamanlarda son model aletler ve teknik donanımlar ile beraber bir hayli alanda time ve tigo lapse mertebeleri uygulanmaktadır.
 Time Lapse Pahalı Mıdır?
  Genç olup da tecrübe kazanmak isteyen fotoğrafçılık sanatında boy gösteren kişilerin meraklarından biri de time lapse uygulamalarının pahalı olup olmadığı istikametindedir. Fotoğrafçılık teknik bir alete bağlı bir sanat olduğu için halihazırda oranla de olsa pahalı bir sanat olarak lanse edilmektedir. Aynı zamanda time lapse kamera satın almayı gerektiren teknik ayrıntılar da mevzubahis pahalılık oranını arttıran ayrıntılar arasında bulunur. Bu arada uygun lensler kullanılmak zorundadır. Piyasa içerisinde uygun lenslerin bulunması ve satın alınması için hem ciddi bir araştırma hem de bir fiyat listesi çıkarılmak zorundadır.
 Time Lapse Yapmak İçin İhtiyaç duyulan Olanlar Nelerdir?
  Time lapse yapmak için hem psikolojik hem teknik donanım gerekmektedir. Bu arada resimcilik alanında en fazla sabır gerektiren resimcilik aktivitesi olarak bilinmektedir. Zira yalnızca on dakikalık bir time lapse programı için dahi saatlerce ve bazen gün aşırı beklenmek zorundadır. Genelde çekimler sabah - akşam / yaz - kış gibi tezat renklere açık çalışmaları kapsadığı için beklemek, time lapse uygulamalarının başarılara erişmesi için en ihtiyaç duyulan eylemlerden biridir. Bu arada elde edilecek görüntülerin sabit ve gürültüsüz bir şekilde çalışması yerine fotoğraf makinesinin sabitlenmesi elzem koşulların başında gelir. Bunun için de tripod gerekli olan materyallerin başında gelir. Bu arada elektrik kontrollü ayrıntı hareketlerini kapsayan teknik aletler da son senelerde kullanılmaktadır. Bu hareketleri sağlayan aletler aracılığıyla görüntüler belli bir eksende, artistik olarak nitelendirebilecek kaliteli görüntülerin oluşmasına yaramaktadır. Son olarak time lapse yapmak için ihtiyaç duyulan olan timer remote aletidir.
 Time Lapse Hangi Alanlarda Kullanılır?

  Time lapse hem tanıtım hem de sanat emeliyle kullanılmaktadır. Sözgelişi inşaat firmalarının before / after evrelerinde sıklıkla seçenek edilir. Bir inşaatın başlamadan evvelki hali ile bitiş hali arasındaki zaman aralıkları time lapse seçeneklerinde değerlendirilir. Bununla birlikte kısa filmlerde, sinema filmlerinin kimi sahnelerinde de sanatsal istikamet olarak sıklıkla tercih edilmekte ve değerlendirilmekte olan bir uygulama çeşididir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimari Proje Nedir?

Yüzyıllardır insanları ihtiyacı yapılar modernleşmenin yanı sıra ihtiyacı daha da çok artan bir sektör haline gelmiştir. Bu yapıların kullanışlı, dayanıklı ve hoş bir görünüme sahip olması mimari olarak adlandırılmaktadır. Yüz yıllardır değişmeyen bu ihtiyaçlar günümüz koşullarında artarak devam etmektedir. Yapılacak yapının planı, görünümü, iç dizaynları ve ayrıntıları hakkında detaylı bilgiyi veren projelere mimari proje adı verilmektedir. Projeyi hazırlayan ve tüm aşamalarında yerini alan kişi ise mimar olarak tanımlanmaktadır.   Mimarlık Hizmetleri Nelerdir?   Mimarlık hizmetleri tarafından müşterilere sunulan hizmetler iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar bina tasarımı, iç mekan tasarımı olarak sınıflandırılabilmektedir. Her iki mimarlık hizmetleri de bir dizi aşamaları içermektedir. Bunlar; hazırlık çalışması, fikir projesi, ön proje aşaması, uygulama projeleri, ihale çalışmaları ve mesleki kontrol olarak sınıflandırılabilmektedir.   Mimari Proje Aşamaları Nel

Kolayca Anatomi Öğrenin

   Kolayca Anatomi Öğrenin Tıp alanında mutlaka öğrenilmesi gereken fakat öğrenilmekte zorlanılan derslerden biri anatomi dersidir. Anatomi canlıların vücutlarındaki yapıların incelendiği bilim dalı olmasıyla çok detay içermektedir. Tıp biliminin en temellerinden biri olan Anatomi çok iyi öğrenilmelidir. Birçok tıp öğrencisinin çalışırken sıkıldığı, öğrenmekte zorluk çektiği, kolaylıkla unuttuğu bir derstir. Tıp öğrencileri özellikle  ydus  sınavına hazırlanırken anatomiyi en iyi şekilde öğrenmek zorunda kalırlar. Anatomi öğrenmenin en iyi yollarından biri smt anatomi ile öğrenmektir.    Anatomi Öğreniminde Hafıza Teknikleri   Anatomi bir canlının vücudunun normal şartlardaki yapısını, şeklini; vücudu meydana getiren organları ve bu organlar arasında bulunan fonksiyonel ve yapısal ilişkilerin incelendiği bilim dalıdır. Anatomi oldukça geniş içeriğe sahiptir. Geniş içeriğe sahip olan bu bilim dalı aynı zamanda çok fazla detay içermektedir. Bu nedenle  anatomi   dersinde edinilen bilgile

4G Güneş Enerjili Kamera Sistemleri

            Güneş enerjili kamera sistemleri (solar cam) günümüzde yaygın halde kullanılmaya başlanan ve güvenlik sistemlerinden inşaat sektörüne, reklamcılık ve pazarlamadan kamu yararına yönelik hizmetlere varıncaya dek her anlamda tercih edilen sistemleri oluşturur. Tümüyle dikkat çeken bu alanlara yönelik olarak gerçekleştirilen kamera sistemleriyle dikkat çeker bir nitelik olarak karşımızdaki yerini korumaktadır. Bu da onu diğerlerinden tamamen ayıran en temel hususi özelliklerine yönelik hizmetler arasına katmaktadır.   Güneşle şarj edilmesi             Solar cam sistemlerinin solarcam 4g olarak en büyük özellikleri kendilerini Güneş enerjisinden aldıkları ışınlarla çok rahat bir şekilde şarj edebilmeleri olarak bilinmektedir. Bu anlamda düşünüldüğü zaman söz konusu sistemin sağlamış olduğu teknik nitelikler boyunca sürdürülen kapsamlı çalışmalara dayanarak özellikle güvenlik sistemi olarak solar paneller kullanılarak elektrik hattına gerek duymadan kamera olarak tüm